SLIK VELGER DU NY YTTERDØR

SLIK VELGER DU NY YTTERDØR

smart 27.04.2017

Ytterdøren er mer enn bare en inngang til huset. Den er en fortelling om menneskene som bor der. Ved bruk av farge og annerledes design, kan døren uttrykke både personlig stil og gi huset en sterk karakter.

AVKLAR BEHOV – HVA TRENGER DU?

Det er viktig å velge en solid ytterdør av gode materialer, for du skal leve med den i mange år. Vi bruker ytterdøren konstant, den er utsatt for vær og vind, den skal være velfungerende og se bra ut også om 10 år – og så skal den selvfølgelig holde innbruddstyver ute. Som en god tommelfingerregel går kvalitet og pris hånd i hånd.

Ønsker du en moderne eller klassisk ytterdør, med glass, i en spesiell farge, enkel eller dobbel dør, en spesielt sikker ytterdør, en ytterdør som isolerer utover normalen, en dør som er ekstra lydisolert? Valgene er mange og du kan kombinere alt dette i samme dør.

DETTE BØR DU TENKE PÅ FOR ET TRYGT OG SIKKERT DØR-KJØP

Tenk på at ytterdøren skal sitte i huset ditt i mange år, og at du skal kunne føle deg trygg når døren er låst. For mange er sikkerhet det aller viktigste ved valg av ytterdør. Det skal være vanskelig å bryte seg gjennom døren, ikke bare ved låsen, men også ved glassåpningen om du velger en glassdør.

Man skal også se om låsen “holder fast” døren i karmen når den er lukket og låst (på fagspråk kalt hakelås). Mange innbruddstyver vil foretrekke en dør uten dette.

En annen sak mange ikke vet om, er at hengslene også er viktige for å gjøre døren så sikker som mulig. Hengslene bør være av en type som låser dørbladet til karmen når den er lukket (på fagspråk kalt bakkantsikring), selv hvis tyven sager over hengslene utenfra. Med slike hengsler vil det ikke være mulig å løfte døren ut av karmen.

Skal du velge en sikkerhetsklassifisert ytterdør?
For de fleste er en ytterdør av god kvalitet nok for å sikre boligen, men i noen tilfeller er det rett å velge en sikkerhetsdør. Ligger ditt inngangsparti uten innsyn fra omgivelsene eller har du en terrassedør på baksiden, der tyvene kan jobbe uhindret, vil valg av en sikkerhetsdør være riktig.

SLIK VELGER DU NY YTTERDØR

Tenk på at ytterdøren skal sitte i huset ditt i mange år, og at du skal kunne føle deg trygg når døren er låst. For mange er sikkerhet det aller viktigste ved valg av ytterdør.

TRENDBEVISST ELLER PRISFOKUS?

Det er to kategorier dørkjøpere; de prisbevisste og de trendbevisste. De prisbevisste velger ofte de billigste dørene. De er hvite og enkle, uten for mye detaljer. De trendbevisste velger dører som skal harmonere med boligen.  En ytterdør skal naturligvis matche husets stil, og selv om en standarddør som regel passer de fleste boliger, kan det være fargevalget som løfter det hele.

Mange er veldig opptatt av stil og estetikk. De bruker lang tid på å velge den riktige døren, og det gjør de lurt i, da døren skal leves med i mange år. Statistikken viser nemlig at det dessverre ofte går flere tiår mellom hver gang en ytterdør byttes. Da kan det være lurt å bruke tid på å finne den riktige døren.

Vi tror at vi kommer til å se mer fargebruk på ytterdører i tiden fremover. Selv om mange fortsatt velger hvit, svart eller grå, ser vi at sterke farger som gul, blå og rød stadig blir mer populære. Det samme gjelder personlige detaljer, som for eksempel dører utformet med tall, som viser gatenummeret.

VÆR OG VIND

Klimaet vårt krever solide ytterdører. Vi bor i et værhardt land, og det stilles høye krav til ytterdørene med tanke på isolasjon og robusthet. Ytterdøren skal tåle store temperaturforskjeller, vind, snø og regn. Funksjon må være det viktigste kriteriet når du velger dør, men heldigvis finnes det mange ytterdører som gjør at du slipper å prioritere funksjon fremfor design.

Med en ny velisolert ytterdør reduseres ikke bare energibruken, men du får det også lunere og behageligere i entréen i forhold til en gammel, utett dør, hvor kald luft siver inn ved karmen.

LUKK DØREN OG STENG UØNSKET LYD UTE

Bor du i et område med mye trafikkstøy eller annen støyende aktivitet, kan det være smart å vurdere en ekstra lydisolert ytterdør. Det finnes ytterdører som kan dempe lyd med opptil 44dB.

Lydreduksjonen kan også kombineres med brannklassifisering. Disse ytterdører brukes ofte til såkalte svalganger, men blir mer og mer populære i vanlige hus der ekstra lydredusering ønskes, eller man bor i en kjedet enebolig eller rekkehus.